Voor het gebruik

Voordat u de snijplank gaat gebruiken doet u er goed aan de houten snijplank eerst met lijnzaadolie of andere dunne, smaak- reukloze olie in te smeren, bijvoorbeeld druivenpit- of zonnebloemolie.  Het gebruik van olijfolie raad ik ten zeerste af, de kans is groot dat de snijplank gaat plakken en de olie ranzig wordt. 

Met een stukje keukenrol of kwast smeert u de bovenkant van de kopshouten snijplank geheel in met de olie. Vervolgens laat de ingesmeerde snijplank rusten totdat alle olie eringetrokken is. Zodra alle olie is ingetrokken kunt u de snijplank weer insmeren. Dit herhaald totdat u aan de onderkant ziet dat de olie er doorheen komt. U zal ongeveer 4 keer de cyclus moeten herhalen. De plank is dan verzadigd en klaar voor gebruik. 

De olie, die diep is ingetrokken in de snijplank, laat geen vocht door. Uw plank heeft ongeveer 1 x per maand wat olie nodig om optimaal te blijven.

 

Schoonmaken

Na gebruik mag u de kopshouten snijplank afspoelen met lauwwarm water, en afdrogen. Om kromtrekken te voorkomen laat u de plank rechtop drogen.

Uw snijplank mag niet in de vaatwasser, of drogen op de kachel!

Indien u de snijplank wilt schrobben kan dat ook, daarna goed afspoelen onder stromend lauwwarm water. Het drogen heeft dan wat meer voeten in de aarde. De bovenzijde van de plank bestrooit u rijkelijk met keukenzout. Zout werkt conserverend en is hygroscopisch. U laat dit een nacht staan en haalt het keukenzout eraf. Hoe meer zout erop de snijplank blijft zitten bij het ontdoen van het keukenzout, hoe vaker u de plank tussendoor moet oliën.