Voor het gebruik

Voordat u de professionele snijplank gaat gebruiken, doet u er goed aan de houten snijplank in te smeren met lijnzaadolie of andere dunne, smaak- en reukloze olie. Gebruik bijvoorbeeld druivenpit- of zonnebloemolie. (Let op: gebruik géén olijfolie; de kans is groot dat de houten snijplank gaat plakken en de olie ranzig wordt.) 

Met een stukje keukenrol of een kwast smeert u de bovenkant van de kopshouten snijplank geheel in met olie. Laat de ingesmeerde snijplank rusten totdat alle olie is ingetrokken. Daarna kunt u de snijplank weer insmeren. Herhaal dit totdat de olie er aan de onderkant doorheen komt (na ongeveer vier keer insmeren). De plank is dan verzadigd en klaar voor gebruik. 

De olie is diep ingetrokken in de snijplank en laat geen vocht meer door. De unieke snijplank heeft ongeveer eens per maand wat nieuwe olie nodig om optimaal te blijven.

 

Schoonmaken

Na gebruik spoelt u de kopshouten snijplank af met lauwwarm water en droogt u de snijplank af met een theedoek. Laat de professionele houten snijplank rechtop drogen om te voorkomen dat de snijplank kromtrekt.

Uw unieke snijplank mag niet in de vaatwasser of drogen op de kachel!

Wilt u de professionele houten snijplank schrobben na gebruik? Dat kan!! Spoel de snijplank daarna goed af onder stromend lauwwarm water. Na het schrobben heeft het drogen wat extra aandacht nodig. Bestrooi de bovenzijde van de houten snijplank rijkelijk met keukenzout. Dat werkt conserverend en is hygroscopisch. Laat de snijplank zo een nacht staan en haal vervolgens het keukenzout eraf. Hoe meer zout er op de professionele houten snijplank blijft zitten, hoe vaker u de houten snijplank tussendoor moet oliën.